Kuchnia

desery

Ciasteczka z krówkami | Kwestia Smaku

Składniki ok. 14 sztuk
- 100 g masła
- 7 cukierków "krówek"
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie
Masło pokroić i ocieplić w temperaturze pokojowej. Krówki przekroić na połówki i nieco rozpłaszczyć.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
Do oddzielnej miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do ubitej masy i wymieszać szpatułką.
Masę podzielić na 28 części. Formować placuszki, na jednym placku kłaść połówkę krówki i przykrywać drugim plackiem. Złączyć brzegi i odkładać na przygotowaną blaszkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 - 14 minut aż ciastka od spodu będą już lekko zrumienione.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation