Kuchnia

Fermentowane

SKŁADNIKI:
1. Burak (3-4 szt.)
2. Czosnek ( 4-5 ząbków)
3. Marchewka ( 2-3 sztuki)
4.Lubczyk i natka pietruszki ( Po jednej gałązce)
5. Dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego i goździków

PRZYGOTOWANIE:

Umyj dokładnie wszystkie warzywa i zioła. Duży słój najlepiej wyparzyć przed użyciem.
Zagotuj wodę z solą. Ostudź i wrzuć do niej liść laurowy, ziele i goździk.
Obierz warzywa i pokrój. Dodaj lubczyk i zieloną pietruszkę.
Zalej wszystko ostudzoną wodą z ziołami, tak aby zakrywały całość.
To bardzo ważne, bo w przeciwnym razie zacznie pleśnieć !

Tak przygotowany słój nakryj gazą i talerzykiem.
Odstaw w zaciemnione miejsce.
Sok można pić po około 4 dniach.
Najlepiej przelać do butelki z zakrętką lub innego naczynia.
Całość wstaw do lodówki.
Pij sok po pól szklanki dziennie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation