Kuchnia

brokuł

Zdrowa sałatka z kaszy jaglanej
Potrzebujemy:

3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 nieduży broku
150 g sera lazur
oliwa z oliwek
czomber
2 łyżki soku z cytryny
ząbek czosnku
garść pestek dyni
sól, pieprz


Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste, zwłaszcza gdy wcześniej przygotujemy sobie wszystkie składniki.

Przede wszystkim kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy ok 15 minut, aż będzie miękka.

Brokuła dzielimy na nieduże różyczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy dosłownie kilka minut (góra 5) w osolonej wodzie, do której wcześniej dodaliśmy rozgnieciony ząbek czosnku.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni. W międzyczasie kruszymy ser w niewielkie kawałki.

Przygotowania kończy zrobienie prostego dressingu, składającego się z 6 łyżek oliwy z oliwek, czombru, soli pieprzu i ok. 2 łyżek soku z cytryny. Wszystko należy dokładnie wymieszać, tak by powstała lekka emulsja.

Ostatnim etapem jest wymieszanie ze sobą wszystkich składników. Sałatka równie pysznie smakuje na ciepło jak i na zimno i już tylko Wam pozostawiam decyzję którą wersję wybrać :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation