Kuchnia

Kuchnia - DANIA MIĘSNE : bigosy, gulasze, kotlety, pieczyste, pasztety, wędliny...

Polędwiczki w sosie grzybowym

Składniki na 3-4 porcje:

1 polędwica wieprzowa (ok.0,5kg)
1 cebula
ząbek czosnku
kilka pieczarek
2 łyżki oliwy
garść grzybków suszonych
2 łyżki gęstej śmietany
przyprawy: sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:
Grzyby suszone zalewamy niedużą ilością wrzątku, moczymy godzinę, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu grzyby siekamy, wodę z gotowania zachowujemy.

Polędwicę myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, lekko rozgniatamy (trzonkiem nożna lub pięścią), obsypujemy pieprzem, mieszamy z oliwą i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (po 2 minuty z każdej strony).

Polędwice odkładamy na talerz.

Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w grubsze plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa, po chwili dodajemy pieczarki i lekko solimy.
Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i całości dusimy, aż polędwiczki zmiękną (15-20 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation