Kuchnia

alkohole

Nalewka pomarańczowo-kawowa z goździkami

Składniki:
3 pomarańcze
kawa ziarnista - ok. 100 ziaren
goździki - ok. 20-30 sztuk
1/2 l wody
1 szklanka cukru
1/2 l spirytusu

Wykonanie:
Pomarańcze sparzamy i starannie szorujemy w gorącej wodzie. W skórce każdego owocu robimy liczne nacięcia, które wypełniamy ziarnami kawy oraz goździkami, tworząc pomarańczowego "jeża". Tak przygotowane pomarańcze wkładamy do słoja.
Wodę zagotowujemy z cukrem. Studzimy i wlewamy do owoców. Na koniec dodajemy spirytus. Wszystko razem mieszamy. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przecedzamy, przelewamy do butelek i możemy rozpoczynać degustację.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation