Kuchnia

nalewki

Nalewka kwiatowa z 3 kwiatów

• 250 g płatków róży (lipy)
• 250 goździków ogrodowych(akacji)
• 250 g płatków fiołków (mniszka lekarskiego)
• 0,75 l winiaku
• 0,12 l spirytusu
• 0,12 l wody
• 1 szklanka miodu
• 3 goździki
• kora cynamonu (ok. 2 cm)
z płatków goździków i róży usunąć białe elementy. Gdy to zrobimy wszystkie płatki wrzucamy do słoja. Dodajemy pokruszoną korę cynamonu i goździki. Zalewamy winiakiem i spirytusem (koniecznie taka właśnie kolejność). Szczelnie zamknięty słój wystawiamy na słonecznym miejscu na 4 tygodnie
Przelewamy nastaw przez gazę. Płyn filtrujemy. Gdy on kapie z bibułki filtracyjnej my przygotowujemy syrop miodowy. W tym celu przegotowaną wcześniej i wystudzoną wodę wlewamy do garna i lekko ją podgrzewając rozpuszczamy w niej miód. Temperatura syropu nie powinna przekroczyć 40 stop. C, ale to wystarczy by miód się rozpuścił.
Teraz przefiltrowaną nalewkę mieszamy razem z miodowym syropem i na 2-3 dni wszystko to ponownie zostawiamy w słoju. Po tym czasie nalewkę ponownie filtrujemy i wlewamy do butelek.
Niestety, na degustację będziemy musieli nieco poczekać, bo nalewka powinna jeszcze leżakować w chłodnym miejscu co najmniej przez pół roku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation