Kuchnia

SŁODKOŚCI

Pianka jogurtowa z marakują - food²
Mus jogurtowy z marakują:

500 ml śmietany kremówki 36%
400 g jogurtu greckiego
3-4 łyżki cukru pudru
200 ml pulpy z marakui lub miąższ z 6-8 owoców
4 łyżeczki żelatyny


Spód ciasteczkowy:

300 g ciastek owsianych digestive
40 g masła


Sos:

100 ml pulpy z marakui lub miąższ z 3-4 owoców
1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE

Spód ciasteczkowy

Ciastka owsiane zmiksuj za pomocą malaksera lub blendera na proszek. Następnie wlej roztopione masło i wymieszaj.
Spód formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm pokryj papierem do pieczenia i wysyp nań ciasteczkową masę.
Wyrównaj ją szpatułką. Formę wstaw do lodówki do czasu przygotowania musu.


Mus jogurtowy z marakują

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie partiami dodawaj jogurt grecki, miksując na najniższych obrotach miksera lub mieszając delikatnie trzepaczką.
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody, odstaw na moment do napęcznienia, a następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadź. Połącz ją z miąższem z marakui lub z gotową pulpą. Gotowy płyn wlewaj powoli do przygotowanego musu, mieszając masę delikatnie łyżką.
Mus jogurtowy z marakują wylej na schłodzony ciasteczkowy spód i wyrównaj całość szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Gdy mus się zsiądzie, polej go pulpą z marakui lub miąższem z owoców. Sos możesz również zagęścić żelatyną, rozprowadzając ją w odrobinie wrzątku (nie będzie wtedy spływał przy krojeniu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation