Kuchnia

ciasta

PRZEPYSZNY SERNIK "STRACIATELLA" BEZ PIECZENIA


Składniki na tortownicę o średnicy (21-22 cm) lub kwadratową blaszkę o boku 20 cm:

na kruchy spód:

150 g czekoladowych herbatników

90 g masła

30 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (2 paski)

na sernik:

500 g twarogu sernikowego w wiaderku (zimnego)

1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30%

1 szklanka jogurtu greckiego

1 niepełna szklanka cukru pudru

2 płaskie łyżki żelatyny

100 ml wrzątku

pozostała część czekolady -70g (lub więcej :)

Uwaga: Można podwoić składniki i zrobić sernik na dużą blachę (25 na 32 cm) :). Jeżeli lubicie delikatnniejsze w smaku serniki, zamiast jogurtu dodajacie jeszcze jedną szklankę śmietanki kremówki. Podana ilość czekolady (70g) jest minimalna- można dodać jej nawet dwa razy więcej :)
Herbatniki umieścić w woreczku i rozdrobnić je wałkiem.

W rondelku umieścić masło, dodać czekoladę i roztopić całość na podgrzewając na małym ogniu. Wlać do pokruszonych herbatników ,dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić używając np. szklanki. Umieścić w chłodnym miejscu na około 15 minut.

Rozpuścić żelatynę we wrzątku. (Jeśli masz z tym problem zerknij tutaj).

Przygotować masę sernikową. Śmietankę ubić w niedużym naczyniu. W osobnej misce umieścić twaróg, jogurt i cukier puder- zmiksować do połączenia, dodać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, dodać do masy i zmiksować. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować całość-szybko i energicznie. Przelać na czekoladowy spód, wyrównać, wstawić do lodówki na około 2 godziny i można podawać :)

Rada: Sernik najlepiej schładzać i przechowywać w szczelnym pojemniku na ciasto w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation