Kuchnia

PRZETWORY

Zawsze pod koniec wakacji zamykam w słoiczkach sos barbecue. Co jednak zrobić, gdy skończyły się jego zapasy na zimę ? Oczywiście przygotować kolejną wersję, tym razem o wiele szybszą, ale i równie smaczną. Nie przepadam za sosami na bazie gotowych ketchupów, tym bardziej te z dodatkiem koncentratu pomidorowego nie wchodzą w rachubę. Kiedy smak pomidorów pozostawia wiele do życzenia, najlepiej sięgnąć po pomidory krojone w kartonika lub przeciery pomidorowe. Sos, który dziś Wam prezentuję możecie wykorzystywać na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do sandwichy, pieczonych mięs, jako dip do nachosów czy grissini, może także posłużyć jako baza do pizzy w stylu amerykańskim. Sos barbecue można także wykorzystywać jako marynatę do mięs. Wówczas nie odparowuję go zbyt mocno i pozostawiam w bardziej płynnej formie. Ten, który widzicie na zdjęciach został zredukowany do konsystencji ketchupu.

Sos Barbecue możecie wykorzystać do przygotowania skrzydełek BBQ, klopsików w sosie BBQ lub sandwicha Polish Boy.

Sos BBQ przepis

SOS BARBECUE

Składniki:
[przepis własny]
1 cebula, posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
pół łodygi selera naciowego, pokrojonego w kosteczkę
500 g przecieru pomidorowego z kartonika
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki octu słodowego
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka ziaren gorczycy, utartych w moździerzu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, czosnek i seler. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy przecier, miód, sos Worcestershire, ocet słodowy, gorczycę i wędzoną papryką. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku delikatnie solą i pieprzem. Lekko ostudzony sos miksujemy na gładką pastę przy pomocy blendera. Sos można dodatkowo przetrzeć przez sito (nie robiłam tego). Sos przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 tygodnie. Wykorzystujemy jako dodatek do sandwichy, sos do przekąsek, marynatę do mięsa.

Czas przygotowania: 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation