Kuchnia

pierogi

Pierogi sokołowskie

Składniki:
Ciasto:

1/2 kg mąki
woda
sól

Farsz:

1 kg ziemniaków
2 duże cebule
20 dag wędzonego boczku
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy powoli wody (ciepła). Ilość dodanej wody będzie zależała od wilgotności mąki. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby „dojrzało”. Przygotowujemy farsz: surowe ziemniaki ścieramy jak na placki i przesmażamy razem z boczkiem i cebulą na tłuszczu do odparowania wody, solimy i pieprzymy do smaku. Ciasto dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy ostudzony farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy na gorąco okraszone zrumienioną cebulką. Dobre są również odsmażane na maśle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation