Kuchnia

ciasta i słodycze

Ciasto cielak

Składniki na ciemną masę:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanka oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu (użyłam porzeczkowego)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.

Masa twarogowa:
50 dag twarogu
125 g masła
2 duże jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Twaróg przecisnąć przez praskę. Cukier utrzeć z masłem i żółtkami a następnie dodawać partami twaróg. Dokładnie zmiksować. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciemne ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na to nakładać łyżką masę serową (punktowo). Wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 160-170°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od Waszych piekarników. Ja zawsze sprawdzam po godzinie czy ciasto się upiekło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation