Kuchnia

kuchnia

Proziaki

Składniki:
250 ml zsiadłego mleka
1 jajko
500 g mąki pszennej plus do posypania blatu
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy sodę oraz sól i roztrzepane w mniejszej miseczce jajko.
Wsypujemy mąkę, całość mieszamy łyżką.
Na blat/matę silikonową posypaną maką wykładamy ciasto i wyrabiamy. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykrawamy krążki i pozostawiamy do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu.
Po 15 minutach możemy smażyć krążki na suchej, nieprzywierającej patelni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, świetnia propozycja na śniadania do pracy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation