Kuchnia

kuchnia moja miłość

Przepis na pieczeń na święta. Jak zrobić roladę ze schabu? - Niebo Na Talerzu

składniki:
– ok. 1,20 schabu
– 3 ząbki rozgniecionego czosnku
– 2 łyżeczki majeranku
– pół łyżeczki pieprzu
– duża szczypta pieprzu cayenne
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– duża szczypta ziół prowansalskich (niekoniecznie)
– trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki oleju zmieszanego z łyżką octu jabłkowego
– łyżeczka cukru lub miodu

farsz:
– 25 dag pieczarek
– 15 dag wędzonego boczku (pokrojonego w drobną kostkę lub w cienkie plastry)
– duża cebula pokrojona w kostkę
– łyżka, dwie tartej bułki

– kilka cienkich plastrów boczku do położenia na wierzchu rolady


Schab naciąć wzdłuż pośrodku długiego boku, zachowując ok. 2 cm nierozciętego marginesu. Rozłożyć jak książkę. Teraz od środka ku brzegowi naciąć każdą z „kartek” zostawiając ok. 2 cm przy krawędzi. Możliwie równo jak się da. Jeśli powstanie dziurka – nie szkodzi, pozostanie po zwinięciu w środku. Rozłożyć. Rozbić tłuczkiem wyrównując powierzchnię. Przyprawy można wymieszać na pastę lub jak na filmiku wcierać je po kolei. Nasmarować mięso z obu stron, zwinąć i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę lub więcej, nawet na całą noc.
Po tym czasie piekarnik ustawić na 180 st.

Pieczarki z boczkiem w kostce i cebulą podsmażyć krótko mieszając na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli używamy boczku w plastrach rozkładamy go bez podsmażania na mięsie. Do pieczarkowego farszu dodać tartą bułkę, lekko osolić, dodać szczyptę pieprzu, wymieszać. Rozłożyć na plastrze mięsa, pozostawiając ok. centymetrowy, wolny brzeg, docisnąć farsz dłonią. Zwinąć roladę, obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Ułożyć na roladzie plastry boczku i zawinąć całość ciasno w folię aluminiową. Można też, bez używania folii związać roladę bawełnianym sznurkiem, byle jak lub równiej (filmik we wpisie tutaj) i włożyć do rękawa do pieczenia lub żaroodpornego naczynia z przykryciem. Piec ok. godzinę dwadzieścia minut. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia rozciąć ostrożnie folię lub rękaw i delikatnie rozchylić lub zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego. Wyjąć mięso z piekarnika i pozostawić na 15 minut na kuchennym blacie powstrzymując się od krojenia. Zapobiegnie to wycieknięciu soków z środka pieczeni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation