Kuchnia

chleby i buły

Kajzerki z kefirem i koperkiem

Składniki:

-mąka pszenna typ 650 350 g
-sól 1,5 łyżeczki
-oliwy 1 łyżka
-suszonych drożdży instant 5 g/ 10g zwykłych
-posiekanego koperku 3 łyżki
-kefiru 270 ml/ dać mniej gdy zwykłe drożdże
1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy posiekany drobno koperek, sól, drożdże i cukier. W rondelku podgrzewamy bardzo krótko kefir, w taki sposób, aby był letni. Uważamy przy tym, aby kefir się nie zwarzył i by nie powstały grudki. Powoli wlewamy do suchych składników letni kefir na przemian z oliwą i zaczynamy wyrabiać. Ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem minimum 5 minut. Powinno po tym czasie osiągnąć formę elastycznej kuli, jeśli tak nie jest, podsypujemy mąką lub dodajemy więcej kefiru.
2. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ją folią spożywczą z wierzchu i zostawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę w taki sposób, by leżała złączeniem ku dołowi. Przyszłe kajzerki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem na krzyż i skosy. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ich wierzch się zarumieni. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation