Kuchnia

Kuchnia

Bezy - składniki:

6 białek
300g cukru*
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej**

zielony barwnik spożywczy, pędzelek

* Do bez można użyć właściwie dowolnego cukru (pudru, drobnego białego, drobnego trzcinowego, a nawet muscavado). W tym wypadku polecam cukier biały, aby zachować biały kolor masy bezowej. Cukier powinien być drobny, aby łatwo i szybko rozpuścił się w pianie białkowej

** Skrobi zmieniaczanej, mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej (maize, mazeiny) ale NIE mąki kukurydzianej.

Wykonanie:

Białka powinny być w temperaturze pokojowej (a więc wyjmujemy je wcześniej z lodówki).

Białka ubijamy w stalowej lub szklanej misie ze szczyptą soli do otrzymania sztywnej masy (białka powinny trzymać się misy po jej odwróceniu do góry nogami). Ubijamy tylko do otrzymania sztywnej masy, nie dłużej, ponieważ białka mogą się zważyć. Następnie zaczynamy dodawać cukier, po łyżce, cały czas ubijając. Można użyć drobnego cukru kryształu, można użyć cukru pudru. Po dodaniu cukru ubijamy masę jeszcze przez jakiś czas, aż nabierze połysku, a cukier się rozpuści (łatwiej to zaobserwować używając cukru w kryształkach). Na tym etapie lepiej ubijać za długo niż za krótko, ponieważ po dodaniu cukru białkom nie grozi już "przebicie", a zbyt krótkie ubijanie może spowodować, że cukier nie rozpuści się, a bezy stracą kształt w pieczeniu i będą nadawać się co najwyżej na posypkę do deserów. Masa powinna być lśniąca, jednolita, bez wyczuwalnych grudek - to ten moment, kiedy powinniśmy zakończyć miksowanie. Nie ubijamy za długo i "za zapas" - zbyt długo ubijane bezy mogą opaść. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz skrobię i dokładnie mieszamy (miksujemy). Można dodać również 2-3 krople miętowej esencji/olejku spożywczego.

Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni Celsjusza. Masę dzielimy na dwie części. Przygotowujemy worek cukierniczy z końcówką duża otwarta gwiazda. Worek umieszczamy w wysokim, wąskim naczyniu końcówką do dołu, (np. w wysokiej szklance), zakładamy jego brzeg za brzeg naczynia, tak, aby jego środek był łatwo dostępny. Czystym, wąskim pędzelkiem (najlepiej przeznaczonym do kontaktu z żywnością) rysujemy zielonym barwnikiem 4-5 prążków wzdłuż całej długości worka. Wypełniamy worek bezą, ściskamy i wyciskamy nieco na próbę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wyciskamy choinki, okrężnym ruchem ku górze, tworząc kształt drzewka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation