Kuchnia

ciasta

Bitki z makiem (baletki)
Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:

3 jajka, białka i żółtka osobno
80 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki pszennej
mak, do posypania
gęsty dżem lub marmolada, do przełożenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach – nie można wsypać cukru na jeden raz) i ubijać. Do ubitej masy bezowej dodać żółtka, ubić. Wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wykładać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Przed samym pieczeniem posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Często piekę je na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.

Wystudzić, przełożyć dżemem.

Ważne: białka niedokładnie ubite lub mało delikatnie wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz (z termoobiegiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation