Kuchnia

Wegan

batoniki kokosowe bez pieczenia
250 g daktyli
100 g dowolnego masła z orzechów
3 łyżki oleju kokosowego, masła lub masła kakaowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
250 g płatków owsianych błyskawicznych
150 g wiórków kokosowych
100 g rozdrobnionych/posiekanych migdałów
2 łyżki lnu mielonego można zastąpić mąką owsianą lub jaglaną
Instrukcja
daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 10 minut.
w tym czasie foremkę 23x23 cm wykładamy pergaminem, w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
daktyle odcedzamy i umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie rozdrabniamy na pastę. Możliwe, że będzie trzeba w trakcie miksowania dodać 2-3 łyżki wody.
w rondelku podgrzewamy masło orzechowe, olej kokosowy, pastę daktylową i wanilię i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy tylko do lepszego połączenia się składników, nie gotujemy.
przelewamy mokre składniki do miski z suchymi i bardzo dokładnie mieszamy aż powstanie klejąca się masa.
przekładamy masę batonikową do foremki bardzo dokładnie przyciskając ja do dna naczynia, np. przy pomocy łopatki do ciasta. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi jeśli jakieś zostały i schładzamy przez 2 godziny.
przechowujemy w lodówce, kroimy na porcje według upodobań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation