Kuchnia

Makarony

Spaghetti alla bolognese





Składniki

• 3/4 kg makaronu spaghetti
• 5 łyżek oliwy
• 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
• cebula
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 5 ząbków czosnku
• puszka pokrojonych pomidorów
• łyżki startego parmezanu
• liść laurowy
• sól, pieprz

Etapy przygotowania

Spaghetti, firmowe włoskie danie, chyba po pizzy najbardziej popularne na świecie. Najsłynniejszy rodzaj spaghetti to chyba spaghetti alla bolognese.

Prosty i szybki (bo prawdziwe spaghetti po bolońsku powinno się gotować nawet cztery godziny!) przepis na spaghetti po bolońsku:

Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut.
Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut.
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem. Spaghetti gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation