Kuchnia

Przepisy

Czekoladowo - kokosowy sernik na zimno.
Spód: ▫125g słonecznika ▫100g daktyli @purerein ▫10g kako ▫10g oleju kokosowego.
Masa biała: ▫400 ml mleczka kokosowego ▫400 ml jogurtu naturalnego ▫50g chia ▫3 łyżki syropu daktylowego ▫70g miodu ▫5 łyżeczek żelatyny
Wierzch:
▫gorzka czekolada 90%
▫10g oleju kokosowego. Daktyle namaczamy przez 30 minut. Odsączamy z wody i dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Możemy dodać parę łyżek wody po namoczonych daktylach jeśli masa będzie za gęsta. Foremke wykładamy papierem. Użyłam o średnicy 28 cm. Rękoma układamy spód i wstawiamy do lodówki na 2h. Mleczko kokosowe łączymy z jogurtem, syropem i płynnym miodem. Wszystko blendujemy. Żelatynę zalewamy wodą do poziomu. Następnie dodajemy wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy do kokosowej masy podczas jej blendowania. Na koniec dodajemy chia, mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby masa lekko stężała. Następnie należy wylać całość na wcześniej powstały spód. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż całość stężeje. Na koniec rozpuszczamy czekoladę w wodnej kąpieli dodając olej kokosowy. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki. Po godzinie ciasto powinno być już gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation