Kuchnia

Ryby

Łosoś w sosie koperkowo-szałwiowym
Składniki:

3 grube dzwonka z łososia( u mnie naprawdę duże, bo ryba jaką sprawiałem ważyła dobrze ponad 4kg)
3/4 szklanki śmietany kremówki
duży pęczek posiekanego kopru
łyżka posiekanych liści szałwii
posiekany ząbek czosnku
łyżka masła
surowe żółtko
łyżka soku z cytryny
sól, młotkowany pieprz

Łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Teflonową patelnię dobrze rozgrzać i posmarować zwilżonym w oleju ręcznikiem. Ułożyć na niej rybę, zmniejszyć gaz i obsmażać z każdej ze stron po ok. 2 minut(czas smażenia zależy od jej grubości). Usmażoną rybę zdjąć z patelni, a ją wytrzeć czystym papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczy jaki wytopił się z łososia.
Ponownie rozgrzać patelnię z łyżką masła. Dodać czosnek, podgrzać go około minuty, wlać śmietanę, dodać zioła. Doprowadzić do wrzenia i energicznie mieszając dodać żółtko. Doprawić solą oraz pieprzem, włożyć rybę i podgrzewać na wolnym ogniu około 2-3 minut.
Podawać z młodymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation