Kuchnia

Ciasta i słodkości

Tort śmietankowo- jeżynowy z polewą czekoladową

Składniki:

na biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (daję ciut mniej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
na krem:

250g mascarpone
300ml śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki konfitury jeżynowej*
na poncz:

1 szklanka letniej przegotowanej wody
sok z połowy dużej cytryny
2 łyżeczki cukru
ew. kilka łyżek alkoholu typu nalewka wiśniowa, jeżynowa w wersji dla dorosłych
polewa czekoladowa:

200g czekolady gorzkiej (lub mieszanki mlecznej i gorzkiej, wedle uznania)
200ml mleka pełnotłustego
20g masła
łyżeczka ekstraktu z wanilii


Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej miksując. Na końcu wsypać przesiane mąki i lekko wymieszać (łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach). Ciasto wlać do tortownicy o średnicy około 24cm. Piec w temperaturze 160-1700C przez około 30-35 minut. Po wyłączeniu piekarnika wyjąć tortownicę i upuścić z wysokości około 60cm na podłogę (zapobiega to opadaniu biszkopta). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krem: Śmietankę ubić z mascarpone na sztywno, dodać cukier i ekstrakt waniliowy.

Poncz: wszystkie składniki wymieszać, mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Biszkopt przekroić na trzy równe blaty. Złożyć kolejno warstwy:

biszkopt nasączony 1/3 ponczu
połowa konfitury
połowa kremu
biszkopt nasączony 1/3 ponczu
druga połowa konfitury
druga połowa kremu
biszkopt nasączony 1/3 ponczu
Ciasto wstawić do lodówki. W między czasie posiekać czekoladę, zalać wrzącym mlekiem, dodać masło (w temperaturze pokojowej, pokrojone na mniejsze kawałki). Mieszać do chwili powstania gładkiej, lśniącej masy. Dodać ekstrakt, wymieszać.

Polewą polać równo ciasto. Udekorować dowolnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation