Kuchnia

ciasta i ciastka

Sernik waniliowy z czereśniami

Składniki na spód:

200 g ciastek maślanych
30 g kakao
60 g masła, roztopionego

Ciastka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym masłem i kakao.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód i boki formy do połowy, wyrównując łyżką.

Składniki na masę serową:

1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
250 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny + 50 ml wody
300 g czereśni (trochę odłożyć na górę)

Czereśnie odpestkować i przepołowić.

W misie miksera umieścić jogurt grecki, twaróg, cukier puder, wanilię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.

Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać czereśnie (trochę odłożyć na górę) i delikatnie wymieszać.

Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić do momentu stężenia sernika przed nałożeniem galaretki.

Ponadto:

pół opakowania galaretki wiśniowej

Pół opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 150 ml wrzątku. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Na stężały sernik przelać galaretkę, na górę powykładać pozostałe czereśnie. Odstawić do stężenia, przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation