Kuchnia

obiad

Kuleczki w młodej kapuście
Rodzina będzie się zajadała, kotlety mielone to z pozoru zwykłe danie, które przygotowujemy stojąc przy rozgrzanej patelni, ale komu się chce w upalne dni. Mam sposób, który nie tylko zaoszczędzi twój cenny czas, ale równie pomoże ci zadbać o zdrową dietę.
10 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na kuleczki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• Cebula
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• Sól
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 1 jajko
Składniki dodatkowe:
• 1 główka kapusty
• 2 marchewki
• 1 papryka czerwona
• 4 ogórki konserwowe
• 200 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżka Vegety
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, , bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną.
2. Następnie robi małe wielkości orzecha włoskiego kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.
3. Kapustę szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy w plasterki i razem z kapustą przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
4. Dodajemy Vegetę, umytą, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki.
5. Pod koniec gotowania wlewamy przecier, doprawiamy papryką ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsnymi kulkami.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation