Kuchnia

słone wypieki

gofry z żółtym serem

Serowe gofry z wędzoną rybą i pastą ziołową / lub z szynką dojrzewającą

Ciasto na gofry :

mąka pszenna 250g
mleko 220 ml
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier 1 łyżka
Klarowane masło 100g
jajka 2 szt.
ser tarty 200g
zioła prowansalskie 1 łyżka

Jak przygotować serowe gofry?

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, tarty ser, zioła prowansalskie i mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

Farsz:

serek twarogowy 200g
czosnek 2 ząbki
koperek 1 mały pęczek
kolorowy pieprz do smaku
szynka dojrzewająca w plastrach 100g
wędzony łosoś 100g
świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

W misce wymieszaj serek twarogowy z tartym czosnkiem, posiekanym koperkiem i kolorowym pieprzem. Gotową masę nałóż na wysmażone gofry, dodaj na jedne szynkę dojrzewającą a na drugą wędzonego łososia. Na koniec udekoruj świeżymi ziołami oraz płatkami sera.

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/serowe-gofry-wytrawne-quiche-i-suflet-serowy-czyli-przepisy-sebastiana-olmy-z-serem-w-roli-glownej?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation