Kuchnia

słodkości

Duńskie ciasto z nadzieniem z migdałów i konfitury z owoców dzikiej róży

ciasto
50 ml letniego, tłustego mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko lekko ubite
50 g drobnego cukru
160 g zimnego masła
275 g mąki pszennej (typu 550)
szczypta soli

nadzienie
100 g obranych migdałów
100 g drobnego cukru
100 g miękkiego masła
250 g konfitury z owoców z dzikiej róży*

wierzch
1 jajko lekko ubite
25 płatków migdałów

* lub 235 gramowy słoik konfitury z owoców z dzikiej róży z Łowicza

Do miseczki wlać letnie mleko, dodać drożdże i wymieszać. Dodać cukier i rozbełtane jajko. Wymieszać i zostawić na 20 minut.

W dużej misce rozetrzeć palcami mąkę, sól i pokrojone na 1 cm kawałeczki zimne masło. Z masła powinny zrobić się płatki otoczone mąką. Jak to wygląda możecie zobaczyć poniżej na zdjęciu.


Masło wymieszane palcami z mąką
Do mieszanki mąki z masłem dodać wyrośnięte drożdże z mlekiem, cukrem i jajkiem.

Wyrobić ciasto mikserem z końcówką hakową. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę. Lepiej jak ciasto rośnie dłużej w niższej temperaturze niż krócej w wyżsżej. Ciasto można również pozostawić na noc w lodówce do wyrastania (wtedy trzeba dodać 20 g drożdży).

Przygotować nadzienie migdałowe. Migdały zmiksować na proszek. Dodać cukier i miękkie masło i wymieszać do połączenia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować je na prostokąt o grubości 1 cm. Złożyć je na trzy i ponownie rozwałkować. Postąpić tak w sumie dwa razy. W razie konieczności podsypać jeszcze mąką blat.

Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości 5-7 mm.
Rozsmarować na nim (zostawiając wolny 1 cm brzegu) nadzienie migdałowe, na nim konfiturę z róży i zwinąć je przy pomocy papieru do pieczenia (zdjęcie poniżej).



Koniec ciasta posmarować lekko ubitym jajkiem, żeby brzegi dobrze skleiły się.

Ciasto na papierze uformować w okrąg i skleić jajkiem połączenie.
Przełożyć je wraz z papierem do tortownicy o średnicy 24 cm i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie posmarować wierzch jajkiem i posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Piec ciasto 20 - 25 minut. Jeżeli wierzch w trakcie pieczenia za bardzo będzie się rumienił, przykryć go delikatnie folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry).

Ciasto przed krojeniem wystudzić do letniej temperatury (jeżeli Wam się uda ;-))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation