Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Ulubiony rabarbar pod kawową kruszonką » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan


Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia
Składniki na 4 - 6 porcji:
300 g rabarbaru / 2 łodygi
100 g mrożonych jagód lub porzeczek / 1 szklanka
2 łyżeczki mąki, dowolnej
1 łyżka trzcinowego cukru

Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki trzcinowego cukru
2 łyżeczki kawy mielonej, nierozpuszczalnej
1/3 łyżeczki soli

2 – 3 łyżki oleju kokosowego
do podania: kokosowe mleczko, opcjonalnie

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rabarbar pokroić, wsypać do foremki i dodać jagody, mąkę oraz cukier. Niedbale wymieszać i odstawić na bok.
Do kubeczka blendera z ostrzem S wsypać wszystkie składniki na kruszonkę poza olejem. Rozdrobnić na grubą mąkę, dodać olej kokosowy i zblendować ponownie. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na owoce, wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 30 minut do momentu, aż będzie rumiana.
Podawać na gorąco z łyżką kokosowego mleczka, ewentualnie kokosowego jogurtu. Niemal równie dobrze smakuje następnego dnia na zimno. Niestety, bardzo szybko znika.
Porady:

Pierwsza i najważniejsza porada –zdarza się, że ktoś zjada naraz całą porcję. Uważajcie na to.
Dodatek porzeczek lub jagód jest konieczny. Podobnie nie można zastąpić kawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation