Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Proste ciasto ze śliwkami | Moje Wypieki

Składniki:

115 g masła
160 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżka soku z cytryny
świeżo otarta skórka z połowy cytryny
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
450 g śliwek, odpestkowanych
Dodatkowo na posypkę:

1,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
Składniki na posypkę wymieszać, odłożyć.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę, sok z cytryny i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do środka wyłożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć śliwki rozcięciami do góry, jedna przy drugiej. Posypać równomiernie posypką.

Piec w temperaturze 160 - 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę, wystudzić.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation