Kuchnia

ciasta

:) Ciasto czekoladowe z Malteserami

Składniki na ciasto (średnica 22cm):

3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru
3 jajka
175ml mleka
150g masła
2 łyżki napoju słodowego Horlicks
175g mąki pszennej
25g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy Horlicks oraz masło. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia masła, zestawiamy z ognia.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, a następnie ubijamy na puszystą masę. Dodajemy ciepłe mleko i kontynuujemy miksowanie. Do powstałej masy przesiewamy suche składniki i miksujemy chwilę do uzyskania gładkiej masy. Powstałe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Studzimy.
Składniki na masę (robiłam z podwójnej porcji):

300g cukru pudru
8 łyżeczek czekolady do picia
8 łyżek Horlicksa
250g miękkiego masła
2 łyżki wrzącej wody
70-100g kuleczek Maltesers


Masło ucieramy na puszystą pasę, dodajemy cukier, Horlicks, czekoladę do picia i ponownie miksujemy. Dodajemy wrzącą wodę, miksujemy.

Wystudzone ciasto przekrawamy na wzdłuż, dolną partię smarujemy połową masy, przykrywamy górną partią i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Dekorujemy przeciętymi na pół Malteserami. Podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation