Kuchnia

Pieczywo

Chlebek ziolowy


Ciasto:

600 g mąki
300 g wody letniej
40 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju

Masło ziołowe:

1 ząbka czosnku
60-80 g cebuli przekrojonej na pół
5 łodyżek natki pietruszki tylko liście
5 łodyżek bazylii, tylko liście
120 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
1 łyżeczki soli

Ciasto;

1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić 2min/Closed lid/Dough mode.

2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.



Masło ziołowe;

3. Do czystego słuchego naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na masło oprócz soli i masła, rozdrobnić 8s/obr.5

4. Dodać masło i sół, wymieszać 25s/obr.6



Przygotowanie chleba:

5. Rozgrzać piektanik do 200 stopni C

6. Ciasto mosmarowac masłem i pokroić na poasy o szerokosci 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub to kwadratowej foremki, odstawić na 5 min.

7. Tortownicę ustawić na blaszcze do pieczenia ponieważ może wyciekać tłuszcz . Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.



Wskazówka:



Ja najpierw wyrabiam ciasto a potem masło ziołowe, nie myje naczynia miksującego. Mieszanka ziół dowolna!! pamiętać aby były świeże. Chleb mozna kroić lub rwać.Jego ciekawy wygląd i smak sprawi się na spodkaniu przy grillu lub przyjęciu. Uwioelbiany przez moją rodzinę i przyjaciół zawsze robi wrażenie!!:))) Życzę smacznego!!

ps. Przepis pochodzi z książeczki pt:THERMOEURO"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation