Kuchnia

Przekąski - śledzie

RYBA PO GRECKU

Składniki:
2 duże filety z ulubionej ryby
4 duże marchewki
1 duża pietruszka
1 mały seler
4 jajka
2 czubate łyżki maizeny
10 łyżek otrąb owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i ulubione przyprawy do ryb

Przygotowanie
Filety z ryby rozmrozić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Otręby zmielić, dodać maizenę, proszek do pieczenia, mleko i jajka. Ma powstać gęsta masa. Rybę obtoczyć masą i smażyć na rumiano. Ostudzić.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wsadzić do garnka, zalać wodą do wysokości 1/3-1/2 warzyw. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować do miękkości warzyw.

Na dno szklanego pojemnika położyć cienką warstwę warzyw, następnie rybę i znowu warzywa, tak aby ostatnią warstwą były warzywa. Delikatnie zalać pozostałym wywarem. Wsadzić do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation