Kuchnia

słodkości

Deser a'la Bueno

pół szklanki kaszy jaglanej (ok. 80-90 g)
2 szklanki mleka (500 ml; można też użyć rozcieńczonego mleka roślinnego np. kokosowego czy migdałowego)
50 g orzechów laskowych + do posypania
200 g twarogu sernikowego (zmielonego)
pół szklanki ksylitolu / cukru
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty)
1 łyżka kakao

Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Następnie przelewamy zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Tak przygotowaną gotujemy w dwóch szklankach mleka z dodatkiem ekstraktu waniliowego i ksylitolu/cukru, aż do miękkości (ok. 20 minut) – musimy uważać, aby palnik nie był zbyt gorący i żeby mleko nie wykipiało. Ugotowaną w mleku kaszę blendujemy na gładką masę. Zostawiamy do wystudzenia.

Orzechy prażymy na suchej patelni co jakiś czas mieszając, aż skórka popęka i ściemnieje. Wykładamy na papierowy ręcznik, przykładamy drugim kawałkiem papieru i pocieramy, aby pozbyć się dużych fragmentów skórki. Orzechy mielimy w malakserze/młynku.

Do wystudzonej masy jaglanej dodajemy twaróg i zmielone orzechy. Blendujemy razem na gładko. Masę dzielimy na dwie części większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do mniejszej dodajemy kakao i syrop klonowy – mieszamy. Drugą pozostawiamy bez zmian. Nakładamy do słoiczków/szklanek/pucharków (np. na przemian) i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation