Kuchnia

Christmas cake

Makowiec japoński

WYPOSAŻENIE
Przepis na formę o wielkości około 22/22 cm.
SKŁADNIKI
1 puszka masy makowej tak około 850 g
5 jajek rozmiar L
100 g kaszy manny pół szklanki
5 jabłek średnich
sok z cytryny u mnie z połowy
100 g czekolady
100 ml śmietany kremówki
INSTRUKCJA

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tartki, zmieszaj z sokiem z cytryny oraz kaszą manną.
Żółtka zmiksuj mikserem aż zrobią się jasne i puszyste, dodaj je do masy makowej i wymieszaj łyżką.
Dodaj do masy jabłka i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli aż będą bardzo gęste.
Dodaj je w dwóch porcjach do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-50 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
Polej czekoladą makowca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation