Kuchnia
Christmas cake
Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem
Składniki:Ciasto:
4 duże jajka L – osobno żółtka i białka
150g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
120g Majonezu Kieleckiego
30g zmielonej gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%; jeśli nie mamy blendera można czekoladę zetrzeć na tarce)
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
35g kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
90ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
4-5 łyżek konfitury wiśniowej
Krem:
200g białej czekolady
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
250g schłodzonego serka mascarpone
50g cukru pudru
10g żelatyny + 100ml wody
40g zmielonych orzechów włoskich
50g zmielonych orzechów laskowych
50g wiórków kokosowych
3 łyżki suchego maku, niemielonego
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (jeśli nie będziemy robić rozetek wystarczy ubić 400ml śmietanki)
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki fixu do śmietany
1 łyżeczka cukru z wanilią
troszkę maku do posypania
Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem 3Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia.2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.3. Do jajecznej masy dodać majonez i krótko wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać zmieloną czekoladą i znów krótko wymieszać.4. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 28-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.Przygotujemy czekoladę do kremu:6. Do rondelka wlać 200ml śmietanki i zagotować. Czekoladę przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie wstawić ją do lodówki na około 2-3 godziny, masa ma być schłodzona.7. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć ciasto w blaszce. Posmarować konfiturą wiśniową.Krem:8. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać 100ml wody, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.9. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-80 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.10. Do miski przełożyć serek mascarpone, krótko rozmieszać mikserem i dodać 200ml schłodzonej śmietanki, cukier puder i ubić mikserem na gładki krem. 11. Następie dodać schłodzoną masę czekoladową i wymieszać mikserem.12. Do rozpuszczonej żelatyny, jeszcze trochę ciepłej, dodać 2-3 łyżki kremu i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w około 5 partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.13. Następnie do kremu dodać orzechy włoskie i laskowe, wiórki kokosowe, mak i wymieszać mikserem.14. Na biszkopt w blaszce wyłożyć krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.Wierzch:15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam otwartej gwiazdki) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki, patrz FILM. Jeśli nie mamy szprycy, ani worków cukierniczych, śmietanę można rozsmarować łyżką, wtedy wystarczy ubić 400ml śmietanki. Na koniec ciasto posypać makiem.
MA==