Gadżety

Agnieszka T

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem | Kwestia Smaku
250 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
2 jajka
1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
1/2 serka śmietankowego typu Almette
1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
100 g wędzonego łososia


NIE WYGASZAJ
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Świeży szpinak opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie. Zmiksować w rozdrabniaczu lub w melakserze na małe drobinki szpinaku, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie ostudzić.
Mrożony szpinak należy dokładnie rozmrozić na sitku. Włożyć na patelnię z masłem i czosnkiem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dokładnie ostudzić.
Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę, wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i delikatnie rozpropwadzić po całej powierzchni dna.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez ok. 10 minut. Wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawinąć roladkę w ściereczkę i w takiej postaci całkowicie ostudzić.
Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiemRolada szpinakowa z wędzonym łososiem
TEN PRZEPIS W WASZYM WYKONANIUDODAJ SWOJE ZDJĘCIE


ZOBACZ TAKŻE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation