Kuchnia

Przepisy

Pasztet na kanapki
Uwielbiasz pasztet, to przepis właśnie dla Ciebie. Wieprzowo drobiowy pasztet, który przygotujesz Sam/a.
20 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg łopatki wieprzowej
• 400 g boczku surowego
• 400 g wątroby drobiowej
• 400 g udek kurczaka
• 10 g grzybów suszonych
• 1 bułka
• 2 marchewki
• ½ selera
• 2 pietruszki
• 2 cebule
• 1 jajko
• 1 łyżka gałki muszkatołowej
• 1 łyżka majeranku
• ½ ziół prowansalskich
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Łopatkę , boczek, udka, myję i kroję na mniejsze kawałki. Następnie przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Zbieram szumy i dodaję obrane warzywa, marchew, pietruszkę, selera i doprawiam solą.
2. Wątrobę również gotuję w osolonej wodzie, ale w osobnym garnku.
3. Grzyby moczę w gorącej wodzie. Cebulę obieram i kroję na ćwiartki.
4. Mięso po ugotowaniu wyjmuję z rosołu, jedną szklanką rosołu zalewam bułkę i moczę.
5. Wszystko mielę maszynką do mielenia mięsa dwa razy, udka, wątrobę, łopatkę, boczek, grzyby, cebulę oraz odciśniętą z rosołu bułkę.
6. Następnie wbijam jajko, dodaję przyprawy, zioła prowansalskie, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, wlewam ½ szklanki rosołu i wyrabiam masę mięsną.
7. Przekładam w foremki i piekę 50 minut w 180°C.
8. Po upieczeniu studzę i chłodzę w lodówce.
9. Gotowe.
10. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation