Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babka gotowana | Cake Caprice

Babka gotowana
(składniki na formę o poj. 2,5l - jest to największa forma)

1 szkl. = 250 ml

250 g miękkiego masła
170 g cukru pudru (1 szkl.)
6 jajek (osobno białka i żółtka)
szczypta soli
160 g mąki ziemniaczanej (1 szkl.)
135 g mąki pszennej (1 szkl.)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka esencji waniliowej lub wódki/spirytusu
1 łyżeczka aromatu migdałowego (można pominąć)
1 łyżka kakao + 2 łyżki mleka
masło i bułka tarta do obsypania formy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
To bardzo ważne!

Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować odpowiedni garnek, w którym będziemy gotować babkę.
Powinniśmy móc wsadzić do niego formę z babką i przykryć go przykrywką.
Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy.
Formę z ciastem wsadzamy do gotującej się wody.
Warto więc podgrzać wodę już w trakcie przygotowań.

Mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem.
Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku, po każdym miksując tylko do połączenia się składników.
Dodać mąki wymieszane z proszkiem, esencję i aromat.
Zmiksować do połączenia się składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodawać je na 3 raty do ciasta, delikatnie łącząc składniki.
Jeśli robimy wersję kakaową: odjąć z jasnego ciasta 3 czubate łyżki masy, dodać kakao i mleko.
Zmiksować.
Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Wsadzać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Do gotującej się wody wstawić formę. Jeśli trzeba, czymś ją dociążyć, żeby nie pływała.
Przykryć garnek przykrywką i gotować babkę 1,5h na bardzo wolnym ogniu.
Woda ma mrugać jak na rosół ;)

Po upływie 1,5h od razu wyjąć babkę z formy na kratkę do studzenia, żeby się nie zaparzyła w formie.
Pozostawić do ostygnięcia.
Polewać lukrem lub polewą czekoladową.

Lukier cytrynowy

160 g cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny

Sok wlać do cukru pudru i zmiksować na gładki lukier.

Polewa czekoladowa

200 g czekolady deserowej
100 ml śmietanki 30%
35 g masła

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej i polewać babkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation