Kuchnia

kuchnia

Blaszka 23x23 wyłożona papierem
I.
1/2 szklanki płatków owsianych
5 sztuk śliwek kalifornijskich
5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych
50 gram orzechów pekan lub włoskich
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
2 łyżki rodzynek (jeśli lubisz)
garść suszonej żurawiny
2-3 łyżki pestek dyni

II.
3 jaja L (temperatura pokojowa)
3 łyżki miodu
1,5 szklanki tartej na dużych oczkach dyni hokkaido
1 jabłko starte na dużych oczkach
soda
proszek do pieczenia
szczypta soli
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1/2 łyżeczki
szklanka mąki orkiszowej może być pełnoziarnista ( mąką owsiana bezglutenowa)
1/2 szklanki oleju

III.
gorzka czekolada
1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Wszystkie składniki z I. wsypać do miski wcześniej siekając lub krojąc w paseczki: śliwki i morele. Orzechy posiekać. Wymieszać.

Jajka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę orkiszową, olej, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę.

Wyjąć i wystudzić.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną ( dodałam także listki greckiej bazylii, którą ostatnio dodaję gdzie się da. Niesamowicie smakuje z gorzką czekoladą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation