Kuchnia

kuchnia

Świąteczny Śliwkowy Piernik
Smak tego piernika przypomina smak pierniczków Alpejskich, a zapach pieczenia unosi się po całym domu i wprowadza Nas w świąteczny nastrój.
Forma 23 cm X 23 cm
10 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 4 szk., mąki pszennej
• 2 łyżeczki sody
• 3 łyżki kakao
• 25 dag margaryny
• 2 jajka
• 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
• 2 szk. mleka
• 2 szk. cukru
• 280 g powideł śliwkowych
Składniki na masę:
• 500 ml śmietany 30%
• 500 g mascarpone
• 2 łyżki żelatyny
• 280 g powideł śliwkowych
• 2 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę:
• 160 g czekolady mlecznej
• ½ szk. śmietany 30 %
• 100 g śliwek suszonych
Sposób przygotowania ciasta:
1. Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
2. Margarynę rozpuszczam i studzę.
3. Jajka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
4. Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
5. Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
6. Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 °C.
7. Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.
Sposób przygotowania masy:
1. Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
2. Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.
Sposób przygotowania polewy:

1. Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
2. Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
3. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
4. Gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation