Kuchnia

Ciastka

Ciasteczka grzybki z patelni

Składniki:
700 g mąki
250 g margaryny
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 mleczna lub gorzka czekolada
1 biała czekolada
4-5 łyżek maku
olej do smarowania patelni

1. Odpowiednią ilość mąki przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej spory dołek, do którego dodajemy jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz startą na tarce margarynę. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Ciasto dzielimy na około 50 kawałków. 2. Zimne ciasto zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy dłońmi w rulonik i dzielimy na około 50 kawałków.
Patelnię nagrzewamy dobrze z obu stron.3. Patelnię z otworami w kształcie grzybków nagrzewamy z obu stron. Za każdym razem przed smażeniem smarujemy otwory olejem.
Ciasto umieszczamy tylko w jednej części patelni. 4. Kawałki ciasta ( 8 w przypadku mojej patelni) umieszczamy tylko w jednej części. Muszą wypełnić całe otwory inaczej grzybki będą „niezgrabne”. Dociskamy drugą część i smażymy około po 2 minuty z obu stron.
Ostrożnie wyjmujemy ciasteczka.5. Ciasteczka wyjmujemy szczypcami lub podważamy delikatnie nożem. Resztki ciasta, które wyciekły podczas smażenia mogą trochę przywierać.
Nadmiar ciasta usuwamy nożem. 6. Kiedy grzybki już ostygną pozbawiamy je nadmiaru ciasta, skrobiąc delikatnie brzegi ostrym nożem.
Dekorowanie czekoladą zaczynamy od "nóg" grzybków. 7. Teraz pora na dekorowanie. Proponuję zacząć od dolnej części, ponieważ czekolada rozpuszcza się pod wpływem ciepłych dłoni. Najpierw rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Jedna tabliczka spokojnie wystarczy na całą porcję. Za pomocą pędzelka malujemy „nogi” grzybków. Możemy również zanurzyć je w czekoladzie a nadmiar usunąć pędzelkiem lub małą łyżeczką. Końcówki maczamy w maku. Każdy grzybek ustawiamy „kapeluszem” do dołu. Ja układałam je na dużej pokrywie lub w rogach pojemników na jajka.
Ciemną czekoladą malujemy "kapelusze". 8. Kiedy biała czekolada dobrze zastygnie rozpuszczamy mleczną (lub gorzką). Dla ułatwienia możemy umieścić grzybki w wąskich kieliszkach i dopiero pomalować lub trzymać w rękach delikatnie za „nogę”. Ciemną czekoladę nakładamy pędzelkiem podobnie jak białą lub maczamy „kapelusz” i zdejmujemy nadmiar. Grzybki układamy z brzegu pokrywy lub talerzyka tak, aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu.
Porady
Tak udekorowane ciasteczka zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie przekładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce.

REKLAMA
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation