Kuchnia

ciasta

Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami


Składniki:
ciasto:
180ml jogurtu naturalnego/kefiru
100ml oleju rzepakowego
2 duże jajka
150g brązowego cukru
200g mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku
160ml mocnej gorącej kawy

krem:
600 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
sok z cytryny

frużelina:
350g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki żelatyny

nalewka wiśniowa do nasączenia blatów (w wersji bez alkoholu można zastąpić mocnym naparem herbaty)
do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe

Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca kawę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160stC ok 45 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na trzy blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty.

Krem: śmietankę schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny.


Frużelina: owoce umyć, wypestkować, wymieszać z cukrem.

W rondelku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do owoców, wymieszać szybko. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (najlepiej na noc).

Składanie tortu: jeden blat tortu ułożyć na paterze, naponczować alkoholem, wyłożyć połowę frużeliny, 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, czynność powtórzyć. Trzeci blat skropić alkoholem, posmarować połową pozostałego kremu. Resztę kremu przełożyć do rękawa z nasadką w kształcie gwiazdki, udekorować tort. Z wierzchu posypać wiórkami czekolady, położyć wiśnie.

Tort najlepiej smakuje następnego dnia. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation