Kuchnia

Lato w słoiku

KAPARY Z OWOCÓW NASTURCJI - składniki:
50 dag zielonych owoców nasturcji
1 łyżeczka soli. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-proc. lub 2 szklanki białego octu winnego
10 dag cukru
3 goździki
kawałek cynamonu (2-3 cm)
KAPARY Z OWOCÓW NASTURCJI - sposób przygotowania:
Owoce nasturcji starannie przebierz, opłucz i osącz. Zagotuj wodę z solą, włóż owoce, gotuj 10-12 minut. Następnie odcedź je i przełóż do małych słoiczków. Przygotuj zalewę: zagotuj 1,5 szklanki wody z octem (do octu winnego nie dodawaj wody), cukrem i korzeniami. Z zalewy wyjmij goździki i cynamon, polej owoce nasturcji. Szczelnie zakręć i pasteryzuj 15 minut w temp. 70°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation