Kuchnia
cupcakes and cookies
Pierniczki alpejskie
Składniki:
Ciasto:
140 g miodu naturalnego
70 g masła
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika lub pierniczków
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 płaskie łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
2 jajka rozmiar L
80 g cukru
380 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
3/4 szklanki cukru pudru
kilka łyżek wody
Wszystkie składniki na pierniczki alpejskie powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Do garnka wlewamy płynny, naturalny miód (około 140 g). Dodajemy także przyprawę do piernika (2 płaskie łyżeczki) oraz cynamon (1 płaska łyżeczka). Mieszamy i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy masło (70 g). Mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, ściągamy z palnika. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
pierniki
W miseczce mieszamy gęstą śmietanę (2 łyżki) wraz z sodą (1 łyżeczka, można zastąpić sodą). Odstawiamy na czas ubijania jajek.
Krok 3
ciasteczka na święta
Dwa białka ubijamy na puszystą pianę z cukrem (80 g), dodajemy żółtka i dalej przez chwilkę miksujemy.
Krok 4
Pierniczki przepis
Śmietana powinna nieco zwiększyć swoją objętość.
Krok 5
pierniczki
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (380 g) oraz kakao (1 czubata łyżka).
Krok 6
pierniczki
Do mąki dodajemy przestygniętą masę z rondelka, ubite jajka, szczyptę soli oraz śmietanę. Całość miksujemy dosłownie przez kilka sekund do powstania jednolitej, bardzo gęstej i klejącej masy.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Krok 7
ciasteczka na święta
Ciasto przez ten czas spędzony w lodówce powinno nieco zgęstnieć, lecz dalej będzie nieco klejące. Lekko wyrabiamy je w dłoniach na lekko podsypanym mąką blacie.
Jeśli wolisz pierniczki bez nadzienia to rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru, lekko oprósz je mąką i wycinaj foremkami pierniczki.
W przypadku pierniczków z nadzieniem:
Dzielimy je na dwie części, ponownie lekko je oprószamy mąką.
Każdą część ciasta najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia .
Krok 8
ciasteczka na święta
Z obu rozwałkowanych ciast (na około 3 mm) zdejmujemy z góry jeden arkusz papieru do pieczenia.
Krok 9
Pierniczki alpejskie
Na jednym rozwałkowanym cieście nakładamy w równych odstępach po pół łyżeczki twardej marmolady.
Krok 10
Pierniczki alpejskie
Przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Powinny powstać widoczne “górki” gdzie została przykryta marmolada. Dookoła tych górek lekko dociskamy placami i wycinamy foremkami pierniczki.
Z pozostałego ciasta ponownie zagniatamy kulę, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Następnie znowu nakładamy marmoladę i wycinamy foremkami pierniczki.
PS. Mój papier do pieczenia, na którym rozwałkowywałam ciasto był lekko pogięty, dlatego na zdjęciu widać jego lekkie zmarszczenia – po upieczeniu ciasto się wyrównało.
Krok 11
przepis na Pierniczki alpejskie
Pierniczki układamy równomiernie na blaszce. Mi wyszło około 35 nadziewanych pierniczków. Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).
Krok 12
Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie są już gotowe do jedzenia!
Krok 13
pierniczki
Jeśli chcesz to możesz wierzch pierniczków udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Jednak same w sobie są już bardzo smaczne. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Spokojnie poleżą 2 tygodnie, a te pierniczki bez nadzienia dłużej.
MA==