Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Piernikosernik w czekoladzie z powidłami śliwkowymi

Składniki
SERNIK
500 g sera twarogowego, zmielonego
3 jajka
140 g cukru, drobnego
55 g mąki ziemniaczanej
PIERNIK
60 g masła
150 g miodu
2 jajka
110 g cukru, drobnego
200 g mąki
10 g kakao
20 g przyprawy piernikowej
3/4 łyżeczki cynamonu
1 i 1/3 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżki mleka
DO PRZEŁOŻENIA
ok. 180 g powideł śliwkowych
POLEWA CZEKOLADOWA
100 g czekolady mlecznej
65 g czekolady gorzkiej
10 g masła
DEKORACJA
świeża żurawina

Wykonanie
oba ciasta można przygotować jednocześnie i wstawić razem do piekarnika, jeśli posiadamy 2 tortownice o średnicy 21 cm
2 tortownice 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
PRZYGOTOWANIE PIERNIKA
w garnuszki roztopić masło i lekko przestudzić. Dodać do niego miód i wymieszać
do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier. Miksować aż masa zrobi się jasna, puszysta i zwiększy swoją objętość. Następnie dodać do niej wystudzone miód z masłem i zmiksować do połączenia
wymieszać mąkę, kakao, przyprawę, cynamon oraz sodę i przesiać je przez sito do masy. Zmiksować do połączenia, w trakcie dodając mleko
masę wlać tortownicy
PRZYGOTOWANIE SERNIKA
do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna. Do masy jajecznej dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników
masę wlać tortownicy
oba ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Sernik piec ok. 1 godziny - do momentu, aż całkiem wyrośnie (uwypukli się), a wierzch się lekko przyrumieni. Piernik piec 45 min do ok. 1 h - ale tutaj najważniejsze sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto jest suchy - piec piernik tak długo jak to konieczne. Ponieważ po ok 30 min. piernik może się zacząć mocno rumienić z wierzchu, należy wtedy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej - zapobiegnie to przypaleni i pozwoli go piec tak długo jak potrzeba. gdy jedno z ciast będzie szybkiej gotowe to po prostu je wyjmujemy
upieczone ciasta całkowicie wystudzić, a sernik dodatkowo schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc
piernik przeciąć na pół i jeden blat ułożyć na paterze. Posmarować go cienką warstwą powideł śliwkowych. Ułożyć na nim sernik i ten również posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Następnie przykryć całość drugim blatem
czekolady oraz masło roztopić w kąpieli wodnej – tutaj dokładna instrukcja jak to zrobić. Następnie wymieszać czekolady z masłem do dokładnego połączenia i lekko przestudzić
czekoladę wylać na wierzch ciasta i dokładnie rozsmarować na wierzchu i po bokach. Wierzch ciasta można udekorować np. świeżą żurawiną. Ciasto zostawić do zastygnięcia polewy czekoladowej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation