Kuchnia

zupy

Zupa Minestrone
Składniki:

1/2 szklanki suszonego, obranego bobu,
1/2 szklanki suszonej fasoli pinto(odmiana Borlotti, ale można zastąpić inną),
1/3 szklanki suszonej ciecierzycy,
7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin,
1 średnia żółta lub biała cebula, posiekana,
2 średnie marchewki, obrane i posiekane,
2 średnie łodygi selera naciowego, posiekane,
2 łyżeczki mielonego czosnku,
1 puszka pomidorów w kawałkach,
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
1 1/2 szklanki posiekanego kopru włoskiego,
1/4 szklanki świeżej, posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii,
2⁄3 szklanki: sardyńskiej freguli (lokalny makaron w kształcie kuleczek), izraelskiego kuskusu lub makaronu acini di pepe (włoski makaron z pszenicy durum w kształcie małych kuleczek),
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
1/4 szklanki drobno startego pecorino Romano.

REKLAMA

Przygotowanie:

Bób, fasolę i ciecierzycę namocz w dużej misce z wodą na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na noc. Po tym czasie odcedź i dobrze spłucz wodą.
Rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku do gotowania zupy. Dodaj cebulę, marchewkę i seler, aż do miękkości, ale nie pozwól jej się zrumienić.
Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pięknie pachnieć, wystarczy ok. 20 sekund.
Dodaj do garnka pomidory, ziemniaki, koper włoski, pietruszkę i bazylię, a także odsączoną fasolę, bób i ciecierzycę.
Zalej wodą tak, aby wszystkie składniki były dobrze nią przykryte. Niech nad warzywami znajduje się co najmniej 2 cm płynu.
Zwiększ ogień i doprowadź do całkowitego wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj powoli, bez przykrycia, aż fasola będzie miękka. Gdy woda odparuje, dodaj więcej.
Gotuj wszystkie składniki przez ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie dodaj makaron oraz przyprawy: sól i pieprz. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, uzupełnij wodą.
Gotuj do miękkości makaronu, czyli ok. 10 minut.
Kiedy zupa jest gotowa, podaj ją jak na Sardynii: do każdej miski wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek, następnie wlej zupę i oprósz startym serem.
Jeżeli chcesz, by twoja zupa miała bardziej pomidorowy smak, po prostu dopraw ją koncentratem pomidorowym, będzie miała wtedy jeszcze więcej likopenu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation