Kuchnia

COOKING

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

składniki:
pierś z kurczka - 600 gramów
Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
mleko kokosowe - 200 mililitrów
masło orzechowe - 100 gramów
miód - 1 łyżka
papryczka chilli - 2 sztuki
świeży imbir - 50 gramów
czosnek ząbki - 2 sztuki
świeża kolendra - 1 pęczek
sok z 1 cytryny
olej sezamowy - 1 łyżeczka
sos sojowy jasny - 50 mililitrów
Rama Culinesse lub inny tłuszcz roślinny - 80 mililitrów
patyczki do szaszłyków

1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
2. Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chilli oraz kolendrę.
3. Mięso wymieszaj z marynatą i odstawiamy na chwilę.
4. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
5. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation