Kuchnia

warzywa w roli głównej

Tarta z wędzonym łososiem i brokułami

Spód: 125 g masła, 250 g mąki, szczypta soli, łyżka lodowatej wody

Nadzienie: 150 g wędzonego łososia, 1 mały brokuł, 100 ml śmietany, 100 ml jogurtu naturalnego, 3 jajka, 2 łyżki soku z cytryny, pół pęczka koperku, sól i pieprz

1. Zacznij od przygotowania ciasta. Masło pokrój w kostkę i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę i sól. Miksuj aż ciasto zacznie przypominać mokry piasek. Dodaj łyżkę wody i miksuj aż pojawi się kula ciasta. Jeśli nie masz malaksera- posiekaj masło z mąką, dodaj wodę i szybko zagniataj ciasto. Formę do tarty wylep kruchym ciastem. Wstaw do lodówki na godzinę.

2. Chłodne ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, obciąż grochem lub ryżem i podpiecz 10 minut w 180 st. C. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.

3. Brokuła podzielonego na różyczki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 2 minuty. Łososia podziel na małe kawałki. Jajka wymieszaj z jogurtem i śmietaną. Dodaj sok z cytryny, posiekany koperek, sól i pieprz. Łososia i brokuły ułóż na podpieczonym spodzie. Zalej polewą z jajek.

4. Piecz około 25 minut w 180 stopniach C, aż jajka się zetną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation