Kuchnia

muffinki

Śliwka w towarzystwie
Składniki główne: kilka śliwek, gorzka czekolada, kilka łyżek kakao

Ciasto: składniki suche [2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, pół szklanki cukru, 3-4 łyżki kakao] składniki mokre [1 szklanka mleka, 2 jajka, pół szklanki oleju]
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Przygotowujemy sobie składniki mokre w jednej misce i suche w drugiej. Łączymy ze sobą. Odlewamy do osobnej miski połowę ciasta i dodajemy do niego kilka łyżek kakao.

Do mini foremek wlewamy jedną łyżeczkę jasnego ciasta.

Kroimy śliwki na drobne kawałki i wrzucamy do każdej babeczki.

Wypełniamy babeczkę ciemnym ciastem do wysokości ¾.

Możemy ciasto posypać cukrem trzcinowym.

Pieczemy około 12-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation