Kuchnia

kulinarne

Lemon dimples - kruche ciasteczka z lemon curd
Składniki na 40 dość dużych ciastek:
180 g miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1/4 szklanki drobnego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka lemon curd

Masło utrzeć mikserem do białości. Dodać cukry i dalej miksować. Miksując dodawać jajko, skórkę i sok z cytryny, wanilię.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zmiksować.

Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Lemon curd nałożyć do rękawa cukierniczego (można również nakładać go łyżeczką).

Przygotować blachę, pokryć ją papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta robić nieduże kulki (moje ważyły ok. 13 g), układać na blaszce w odstępach (urosną). Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim głębokie i szerokie wgłębienie (niemal do samej blachy; inaczej ciasto urośnie a lemon curd wypłynie z ciastka; . Wypełnić lemon curd (około 1 łyżeczki na 1 ciastko).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Przestudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation