Kuchnia

Zapiekanki

zapiekanka ryżowa z pieczarkami i bakłażanem
składniki (na 4 porcje):

1 duży bakłażan
1/2 kg pieczarek
1 pęczek szczypiorku z dymkami
20 dag szynki drobiowej
15 dag żółtego sera
1 ząbek czosnku
suszona bazylia
1 i 1/3 szklanki ryżu
sól
pieprz
oliwa z oliwek pomace
przygotowanie:

piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół, ponacinać miąższ i posmarować oliwą. piec 40 minut. następnie wydrążyć miąższ i go rozdrobnić.

ryż ugotować w osolonej wodzie. pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. szypiorek, czosnek i dymki posiekać. szynkę pokroić w paseczki. ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

w sporym garnku rozgrzać oliwę. wrzucić grzyby, posolić, dodać dymkę i czosnek. smażyć na średnim ogniu, aż płyn odparuje. dodać szynkę i bakłażana, a po chwili szczypiorek i suszoną bazylię. zdjąć z ognia, wymieszać z ryżem. przyprawić do smaku solą i pieprzem.

całość przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. wierzch posypać serem. piec w gorącym piekarniku przez 5 minut, następni włączyć grill i zapiekać dodatkowe 2 minuty, żeby góra się zrumieniła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation