Kuchnia

Odlot kulinarny

Kolorowe ciasto ze śliwkami

Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 łyżek oleju
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu o smaku wiśniowym
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 400 g śliwek (węgierek)

Miękkie masło zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtka i wlewać olej. Nadal miksując powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z białek ze szczypta soli ubić sztywną pianę i łyżką wmieszać delikatnie do masy maślanej.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać mieszając łyżką proszek budyniowy, do drugiej kakao, a trzecią zostawić białą.
Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć kolejno: ciasto białe, ciasto różowe i ciemne. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu śliwki przekrojone na połówki i pozbawione pestek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w 180 st.C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation